Lesní školka Hrádeček

Hledáte lesní školku pro Vaše dítě? Právě jste ji našli.

Lesní školka Hrádeček

Otevíráme našim dětem možnost vyrůstat v harmonii s přírodou, okolním světem a především samy se sebou.

V lednu letošního roku 2014 se v našich hlavách zrodila myšlenka otevření lesní školky na Třinecku. Zjistili jsme si co nejvíce informací o tom, jak lesní školky fungují, jak jsou legislativně ukotveny a jaká pravidla se na ně vztahují. Poté jsme se s radostí a vervou pustili do práce. Brzy jsme našli vhodné zázemí ve zděném objektu přímo u lesa a začali s jeho rekonstrukcí. Zároveň jsme spustili webové stránky, zajistili zdravé stravování pro děti a zažádali o dotaci na vybavení školky. V září 2014 jsme školku slavnostně otevřeli.

puzzle-kacenky17 Dom-zvirata309-šnek-vicevr26-vyvoj-ptak

Dnes, téměř po roce fungování, můžeme říci, že jsme nadšeni z toho, jak myšlenka lesní školky funguje v praxi. Děti jsou venku skutečně za každého počasí - přesně v duchu hesla "neexistuje špatné počasí, jen špatné vybavení". Samy si proaktivně hledají aktivity v přírodě a určují pravidla společného fungování. Podporujeme v dětech samostatnost a zodpovědnost jak za sebe, tak za své okolí. Vedeme je k vzájemnému respektu a pochopení toho, že každý jsme jiný, ale když se budeme tolerovat, společně nám to bude fungovat. Inspirujeme se v Montessori pedagogice a v přístupu k dětem podle Naomi Aldort.

Každé ráno se společně vítáme v kruhu, zpíváme si oblíbené písničky a na svačinku už vyrážíme ven, abychom si užili všech lákadel, která přilehlý les a louky nabízejí. Ani v extrémním počasí se nevyhýbáme pobytu venku, jen ho mírně zkracujeme a více času se věnujeme činnostem ve zděném zázemí školky. Zpátky se vracíme na oběd, po kterém si některé děti jdou lehnout a ty ostatní pracují a hrají si na přilehlé zahradě.

lupaZ-domu-a-zahrady-potah-net-up_MG_0864-up_MG_0698-up

Jeden pedagog se stará o skupinu maximálně 8 dětí. Díky tomu můžeme zaručit skutečně individuální přístup a naplnění potřeb všech dětí.

Zajímá vás víc? Tak se podívejte na naše webové stránky www.hradecek.com nebo facebook.com/lkhradecek nebo nám napište na: slezskyhradecek@gmail.com